A leggazdagabb magyarok: Wáberer György

A 84 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező, alapvetően a logisztikában és az ingatlanfejlesztésben érdekelt, 62 éves Wáberer György egy szóval nagyvállalkozó.

Karrierjét a 3-as számú Volánnál kezdte. 24 évvel ezelőtt hat társával karöltve privatizálta az akkoriban veszteségesnek számító Volán Tefut, később pedig a Hungarocamiont, ami Kelet-Közép-Európa legnagyobb fuvarozó/szállítmányozó cége, továbbá egész Európát nézve is piacvezetőnek számít.

2016-ban megvált a Waberer’s International Zrt.-s részesedésétől, azonban jelentős szerepe maradt a szakmában, hiszen májusig a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke volt. Elnöksége 3 éve folyamán a GDP 6 százalékát termelte meg az ágazat, jelentősebb eredményeket felmutatva, mint a régebbi ciklusok az elmúlt 20 évben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hazai fuvarozók/személyszállítók versenyképessége 2015-öt megelőzően Európa-szerte sereghajtó volt, manapság viszont az élen van.

Munkássága napjainkban

Üzleti munkásságában az elmúlt esztendőben az ingatlanfejlesztés, illetve az építés játszotta a főszerepet. Érdekeltségei közé tartozik a BILK, a Csepeli Szabadkikötő, valamint a Royal Sped: mindezek konszolidált eredménye négymilliárd forint felé tehető. Fontosnak tartja az adakozást is: a sárospataki református gimnázium 1,2 milliárdos új sportcsarnokát két egykori iskolatársával karöltve fizeti, valamint szülővárosában, Sátoraljaújhelyen közösségi szolgáltatóházat létesít a mélyszegényeknek.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 11. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 19. hely. A cikk frissítve: 2018. június 29.