A leggazdagabb magyarok: Simicska Lajos

A Közgép Zrt. 58 esztendős tulajdonosa, a 77 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező Simicska Lajos 2 évvel ezelőtt Veszprémbe költözött, majd folyamatosan megvált az érdekeltségeitől.

Ekkor adta el az ingyenes napilapot, a Metropolt, illetve az akkor egyetlen országos lefedettségű kereskedelmi rádiót, a Class FM-et is, amelyek elérése 3 millió fő volt. Médiaportfóliója az idei választásokat követően tovább szűkült: megszüntette a Magyar Nemzetet, valamint a Lánchíd Rádiót, a Hír TV-ben pedig költséghatékonysági célból nagymértékű leépítéseket kezdeményezett. Mindezeken túl, az egyik leglátogatottabb híroldal, az Index egy hozzá közel álló alapítvány kezébe került. A korábban magas bevételeket hozó hirdetési cégei viszont az irányítása alatt maradtak.

Mivel állami megrendelések szűkén van, az elmúlt években a Közgép vegetáló tendenciát mutat, bár tavaly 5 milliárdos bevételt produkált, félmilliárdos eredménnyel. 4 évvel ezelőtt még 1000 fő felett dolgoztak a cégnél, míg napjainkban már csak pár százan. A Mezort mezőgazdasági csoport is közös tulajdon régi üzlettársával, Nyerges Zsolttal. Közterületi reklámcégei, a Mahir Cityposter, az Euro Publicity, az A-Plakát, továbbá a Publimont szerény mutatókat tudhattak magukénak a tavalyi év során, amelynek egyik oka az állami hirdetők mellőzése.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 13. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 80. hely. A cikk frissítve: 2018. június 29.