A leggazdagabb magyarok: Szíjj László

A tiszakécskei születésű, 60 éves Szíjj László 1991-ben alapította első építőipari vállalkozását, a Vakond Kft.-t Varga Károllyal.

Nevét sokan a gerincességgel, a megbízhatósággal, az emberséggel, illetve a törvényesség megkövetelésével. Becsült vagyona 55 milliárd forint. A rendszerváltást követő magyar ipar egyik legtudatosabb fejlődést mutató vállalatcsoportjának, a Duna-csoportnak tulajdonosa.

Vízépítő üzemmérnöki végzettséggel rendelkezik. 1996-ban szintén Varga Károllyal hozta létre a Duna Aszfalt Kft.-t, amely 2015-ig volt közös tulajdonuk. Másik fő üzlettársa Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. A Duna-csoport csaknem 1300 dolgozót foglalkoztat, töretlen fejlődés mellett: bővülési területe kihat Erdélyre, valamint Lengyelországra is, ahol mély- és hídépítési kivitelezéseket hajtottak végre. Bevétele tavaly százmilliárdos volt. A csoport jelenleg hazánkban a több mint 550 milliárd forintos megrendelésállományának kivitelezését hajtja végre. A Duna Aszfalt 2017 decemberében 1,2 milliárd forint értékű Konzum Nyrt. részvényeket vásárolt.

Sport- és médiaérdekeltségek

A tiszakécskei focicsapatot az NB III egyik legjelentősebb csapatává fejlesztette, de támogatja a világhírű veszprémi kézilabdásokat (amelynek többségi tulajdonosa a Duna Aszfalt), valamint a kecskeméti férfi kosárlabdásokat is. Az üzletember tavaly a médiába is beszállt, ugyanis az ő és a Varga Károly érdekeltségéhez tartozó Szőke Tisza Invest Kft. átvette Mészáros Lőrinc Talentis Group Zrt. cégétől a Balaton-part vételkörzetében hallható Part FM-et, továbbá a Kecskeméten fogható Gong Rádiót üzemeltető cégeket.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 17. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 6. hely. A cikk frissítve: 2018. június 29.