A leggazdagabb magyarok: Nagy Elek

A 65 éves, kolozsvári születésű Nagy Elek becsült vagyona 50 milliárd forint.

Tulajdonosa a műkereskedelem/zálogpiac szignifikáns szereplőjének, a BÁV Zrt.-nek, illetve a csaknem 1500 autójával és 300 ezres havi fuvarszámával Budapest legnagyobb taxicégének nevezhető Főtaxinak (minden harmadik taxi Főtaxis).

Ezek mellett főleg ingatlanbefektetésekkel foglalkozik: a nevéhez fűződik az alapvetően sztrádaépítkezésekre és infrastrukturális fejlesztésekre specializálódó Vegyépszer. Saját ingatlanvállalata jelenleg Secinvest Biztonsági Tanácsadó Zrt. néven működik.

Mielőtt Magyarországra települt volna, építészmérnökként és belsőépítészként végzett Kolozsváron, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen MBA diplomát szerzett. Bethlen Istvánnal karöltve hozta létre a Magyar Vállalkozói Kamarát, viszont a közügyektől évek óta visszavonult. Tulajdonában áll a Stelius Befektető Zrt., illetve az Inforg Zrt. ingatlanos vállalat: ezek együttes nettó eszközértéke a BÁV-val és a Főtaxival, üzletági értékek nélkül 52,5 milliárd forint.

A BÁV tavaly 1 milliárdos eredményt produkált: napjainkban a harmadik legjelentősebb országos pénzügyi szolgáltató rendszer az OTP és az Erste Bank után. Erdélyben jelenleg 8 fiók működik, továbbiak megnyitása folyamatban van.

Erős kulturális háttér

Az erdélyi magyar egyetem újraélesztéséért, valamint az erdélyi magyar kultúráért és művészetért tett munkájáért Báthory-díjban részesült. Monaco tiszteletbeli hazai konzulja, továbbá a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend máltai lovagja. Édesapja Méhes György, Kossuth-díjas író. Szabadidejében szívesen sakkozik és síel.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 21. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 97. hely. A cikk frissítve: 2018. június 29.