A leggazdagabb magyarok: Kolosi Tamás

A Líra Könyv Zrt. elnöke, illetve a Tárki tulajdonos-elnöke, a 72 esztendős Kolosi Tamás vagyona 10,2 milliárd forintra tehető.

A szociológia tudományok doktora. 1985-ben ő volt az első, aki magán-kutatóintézetet alapított. A Láng Holdingot 1998-ban hagyta ott. A Tárki Zrt. igazgatósági elnöke, illetve 28 százalékos tulajdonosa, amely jövedelmének 60 százaléka külföldi megbízásokból tevődik össze. Az intézmény kétévente adja ki a Társadalmi Riport című folyóiratot, amelynek minden számába ír tanulmányt.

A Líra tavalyi kiskereskedelmi forgalma túlszárnyalta a 6 milliárd forintot, a nagykereskedelmi bevétel pedig a 2,5 milliárdot. A Líra-csoport tulajdonában van a legnagyobb üzletszámmal rendelkező, 96 egységet magáénak tudó hálózat, miután tavaly megvásárolták a Móra Könyvkiadóval karöltve a csődött mondott Alexandra Kiadó kiemelt helyen található boltjait. További vidéki terjeszkedést terveznek.

A könyvbirodalom portfóliájához köthető az Athenaeum és Magvető Kiadó, valamint a Partvonal Kiadó is. A Pentaton Kft.-nek köszönhetően a legnagyobb példányszámú ingyenes programmagazin, a Fidelio is az érdekeltségei közé tartozik. Irodalmi körökben kiemelten népszerű lett a Magvető Café is, a Rózsavölgyi Szalon sikere pedig már hosszú ideje töretlen. Széchenyi-díjjal rendelkezik.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 89. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 54. hely. A cikk frissítve: 2018. július 3.