A leggazdagabb magyarok: Bige László

A Bige Holding névadó tulajdonosának, a 60 éves Bige Lászlónak vagyonát 220 milliárd forintra becsülik.

Gyógyszervegyészeti szakon végzett a Kolozsvári Egyetemen, majd 1984-ben Magyarországra települt. Huszonévesen zöldségtermesztésből és holland kilós ruhák értékesítéséből élt, miközben kajak-kenu edzőként is tevékenykedett. A vegyiparba a román Caola kizárólagos forgalmazójaként tört be. A Tiszamenti Vegyiművek egy részét 21 évvel ezelőtt privatizálta.

Cége, a Bige Holding Invest Zrt. 2002-ben vásárolta meg az azóta is folyamatos fejlesztés alatt álló, péti Nitrogénművek Vegyipari Rt.-t. Egyesek műtrágyakirály néven emlegetik, nem véletlenül: a fejlesztések eredményeként európai szinten kimagasló minőségű műtrágya készül Péten. Pétisóból Európa termelésének egy hatod részét állítják elő, illetve a pétfürdői üzemi termelés 60 százaléka exportálásra kerül. A gyártáson kívül az elosztóhálózatot is fejlesztették. Napjainkban 13 országban rendelkeznek kirendeltséggel. A cégcsoport másik központja Szolnokon található, ahol tavaly rekorderedmény született: az adózást megelőző profit túlszárnyalta az egymilliárd forintot, valamint jelenleg új kénsavgyár építése van folyamatban.

Egyéb érdekeltségek

Növekvő tendenciát mutat a cégcsoport román leányvállalata is, részben az 1 milliárd forintért vásárolt 25 ezer tonna kapacitású gabonatárolónak köszönhetően, amelyhez azonos méretű műtrágyaraktár tartozik. Újabb üzem létrehozása esedékes Nagykállón. A péti gyár leányvállalataival (Zsák Kft., Nitrokomplex Kft.) a tavalyi évben 93 milliárd forintos bevételt, továbbá 1,2 milliárd forint eredményt tudhatott magáénak. Szabadidejében vadászik és teniszezik.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 5. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 53. hely. A cikk frissítve: 2018. június 28.