A leggazdagabb magyarok: Zombori Antal

Az 53 éves Zombori Antal becsült vagyona 27 milliárd forint. Az egyik leggazdagabb magyar. Gépészmérnökként végzett, majd nagybátyja elektromos szúnyogriasztókkal foglalkozó vállalatánál kezdte pályáját. Ezt követően autóalkatrészek forgalmazásával kezdett el foglalkozni.

Cége ötször lett Superbrand-díjjal kitüntetve, két alkalommal pedig a Magyar Brands díjat nyerte el. A nevéhez fűződik a 2000-ben létrehozott Unix Sportegyesület, amely mára több országos, Európa- és világbajnokkal büszkélkedhet.

Garázscégből indult (ez is)

Az UNIX szó szerint garázscégként indult: az „iroda” Zombori lakásában volt, „raktárnak” pedig az ehhez tartozó garázst nevezték ki.Ez volt 1990-ben. 9 évvel később már romániai leányvállalat indult, 2014-re pedig már a 100. “UNIX kirendeltség” nyitja meg kapuit. A Figyelő szó szerint innovátornak tartotta egy cikkében a céget és első emberét.

Az Unix saját tőkéje túlszárnyalta a 19 milliárd forintot, árbevétele pedig a 61 milliárdot, amelyből 18,7 milliárd export hozam. Az adózás előtti nyereség 4,3 milliárd forint volt. 1999-től Romániában, 2012-től pedig Szlovákiában is vannak Unix üzletek.

Kerüli a nyilvánosságot

A cégvezető kerüli a nyilvánosságot és ritkán szólal meg a sajtóban. Egy korábbi tévé interjújában úgy fogalmazott, hogy az alacsony foglalkoztatottság lehetetlen helyzetbe is hozhat egy országot. Talán ez is az oka annak, hogy cégével mindig stabil partnerként kíván megjelenni a szervizek számára. Sokat foglalkozik cége optimalizálásával és ésszerűsítésével. Milliárdos tételben adózik.

Azon kevés interjújában, amit az írott- és elektronikus sajtóban találhatunk róla, sikerének kulcsát azt tartja, hogy annak idején megtalálták azt a piaci rést, amely a jövőjüket kikövezte. Ugyanis annak idején a két- és négyütemű népautókhoz (pl. Trabant, Wartburg) nem volt megfelelő alkatrész-utánpótlás. Ennek felismerése gyakorlatilag hozta magával a sikereket, az első külföldi beszállítói szerződéseket, az alkalmazottak és a képviseletek növekedését.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 43. hely. A cikk frissítve: 2018. július 5.