Ha a címben feltett kérdésre egy szóban kell válaszolni, akkor azt mondanám: semerre.

Pontosabban ugyanarra, amerre eddig is. A Google dominálja, a többiek pedig próbálnak felzárkózni. Nem sok sikerrel.Ha a címben feltett kérdésre két szóban kell válaszolni, akkor azt mondom: rossz irányba.

És ezt főleg a Google dominancia okozza. Ez a kijelentés meglepően hathat egy olyan embertől, akinek a munkája a Google algoritmus megismerésétől és valójában a kiszolgálásától függ. SEO szakértőként és tanácsadóként ugyanis az a munkám, hogy cégeknek több organikus forgalmat szerezzek a Google-ből érkezve. De ez önmagában még nem jelenti azt, hogy minden jó irányba haladna ezen a piacon.

Tény: a világon a Google a legismertebb és legtöbbet használt kereső. Néhány országot kivéve egyértelműen ez az első számú kereső. Ez alól gyakorlatilag csak Kína (Baidu), Oroszország (Yandex) és Csehország (Seznam) a kivétel. Szinte mindenhol máshol a Google a legtöbbet használt általános keresőmotor. A kérdés, hogy ez rendben van-e így és jó-e nekünk?

Én azon az állásponton vagyok, hogy ez hosszú távon nem lesz kifizetődő. Itt van néhány nagyon egyszerű ok és indok, hogy miért.

Sokan felteszik manapság a kérdést nemzetközi konferenciákon és Twitteren, hogy monopólium-e a Google?! Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Én magam nem tartom őket annak, de az igaz, hogy komoly monopolisztikus jegyeket mutatnak, és eljutott a cég arra a szintre, hogy szabályozni kellene.

Itt van néhány háttérinfo, hogy alátámasszam az álláspontomat.

A webes keresések közel 90%-a Google termékeken történik globálisan.

Ha csak az USA adatokat nézzük, akkor az általános keresések 69%-a a Google szöveges felületén történik, 21% a képtalálatok között. Ezt követi a Youtube, és csak 1,5% körüli részaránnyal jön a Yahoo vagy a Bing.

Ez pedig azt jelenti, hogy az USA-ban a keresések 90%-át valamilyen Google-höz kapcsolódó termék teszi ki. Ez önmagában még nem gond. Csak amikor egy cég ilyen hatalomhoz jut, gyakran elkezd visszaélni a hatalmával.

A fenti adatok alapján érdemes megjegyezni még egy dolgot. Általános hangoztatott “tény”, hogy a Youtube a világ második legnagyobb keresője. Pedig nem. A Youtube elképesztő mennyiségű ember mozgat meg nap mint nap. De már a fenti ábrából is látni lehet, hogy a Google Képek sokkal több keresést és látogatót szolgál ki naponta mint a Youtube.

Ha megnézzük a többi keresőt, akkor is érdekes dolgokra bukkanhatunk. Vegyük például a Bing esetét.

A legnépszerűbb Bing keresések toplistája

Ha a számok mélyére ásunk, akkor azt látjuk, hogy a legnépszerűbb keresés a bing.com felületén a “google”. Vagyis a binget arra használják a legtöbbet, hogy a Google keresőjét találják meg vele, majd innen folytassák a keresést. Ez egyszerre vicces és ijesztő is. Aztán a következő elem a Youtube navigációs keresés. Vagyis még egy Google termék.

A harmadik helyre odafért a Facebook, de negyedik helyen megint egy Google terméket találunk: a Gmailt.

# Keyword Search Volume
1 google 48,550,000
2 youtube 34,960,000
3 facebook 33,730,000
4 gmail 16,860,000
5 how to get help in windows 10 15,790,000
6 yahoo 7,760,000
7 get help with file explorer in windows 10 7,380,000
8 on this day in history 6,810,000
9 facebook log in 6,720,000
10 amazon 6,540,000

Ha pusztán a statisztikákat nézzük, akkor mondhatjuk, hogy a Bing-et sokan használják. De ha megnézzük, hogy mire, akkor az is látszik, hogy a top kifejezések nagy része márka specifikus (branded) vagy navigációs jellegű keresés. Vagyis csak azért használjuk a Binget ezekben az esetekben, mert el akarunk jutni egy weboldalra. És egyszerűen csak kényelmesebb a keresőt használni erre, mint beírni az adott weboldal címét.

Ez persze megjelenik a Google esetében is, de ott szinte biztosan nem a “bing” az egyik legnépszerűbb keresési kifejezés.

De miért is gond, hogy a Google-nek ekkora hatalma van?

Amikor a Google 1998-ban, 20 éve útjára indult, akkor az volt a kitűzött mottójuk és céljuk, hogy rendszerezik a világ információit. Ezért mindenki megengedte a keresőmotor feltérképezze a tartalmunkat, ingyen használja a sávszélességünket és jogi következmények nélkül gyűjtse be az információt tőlünk, webmesterektől és weboldal tulajdonosoktól.

Ezért cserébe pedig a Google forgalmat terelt az oldalunkra.

Ez a megállapodás addig működött jól, amíg voltak valódi versenytársak a piacon. Amióta eltűnt a színről sok egyéb kereső, vagy csak marginalizálódtak (gondoljunk a Netscape-re, az AOL-re, az altavista-ra, a Yahoo!-ra vagy épp az AskJeeves-re), azóta a Google elkezdte saját képére írni a szabályokat.

A keresési találatok között egyre többször bukkannak fel Youtube találatok, de más videós platformok valahogy soha.

 

Az időjárás információkat szolgáltató oldalak helyett már a Google felületén megadja az információt.

Ezzel kikerülve a hazai piacon egy Időképet, Köpönyeget vagy MET-et.

De hasonló megy végbe a repülőjegyek, szállások, sportesemények és eredmények piacán is. A Google elveszi az információt a weboldalaktól, amit utána ellenszolgáltatás nélkül ad oda a felhasználóknak.

Az egészben az az érdekes, hogy a felhasználó egyébként sok esetben jól jár, hisz megspórol plusz 1-2 kattintást. A Google jól jár, mert elégedett lesz a felhasználó. De mi van a weboldal tulajdonosokkal, akik magát a tartalmat hozták létre? Hozzájuk sok esetben már el se jut a látogató. Ebből a szempontból viszont a modell hosszú távon nem fenntartható.

A Google elveszi az adatokat, azokért nem fizet. És ezekkel együtt viszi a felhasználókat is. És ez a nagy gond. Ezért tart rossz irányba a keresési piac az elmúlt években. A Google dominancia ugyanis azt eredményezi, hogy a szabályokat akár államokon és országokon átívelően, önkényesen tudják alakítani. Ez pedig sötét jövőképet vetít azok számára, akiknek az iparágára a Google szemet vet majd. Gondoljunk csak a jegyértékesítő oldalakra, a program- és koncert ajánlókra, a számítástechnikai oldalakra, a szerencsejátékokra vagy épp a lottószámokat publikáló oldalakra. Amint ezek a típusú keresések elkezdenek a Google az egyes weboldalakról a Google felületére vándorolni, úgy fog drasztikusan esni az adott websiteok forgalma. Pedig az adott tartalmat pont tőlük “nyúlta le” / scrapelte a Google.

Érdemes tehát a témával foglalkozni és nyitott szemmel járni. Erről fog szólni a VI. Marketing Fesztiválon 2019. január 31-én 13:55-től a “SEO trendek 2019-ben” című eladásom is. Ha teheted, gyere el és hallgasd meg!

A cikk szerzője: Papp Gábor, a The Pitch online marketing és SEO blog alapítója és szerzője.