Egy kelenföldi irodában ülök, nem ismeretlen a helyszín, tavaly kezdődött a partnerkapcsolatunk a céggel. Ők viszik a Marketing Fesztiválnak azt a részét, amire minden évben több partner jelentkezik, de amely egyben az egyik legérzékenyebb területe is a rendezvénynek. Reklámajándékok, ezen belül tollak, badge –tartók, nyakpántok. Ha itt hiba van, akkor az kívülről is látszik, szóval nem lehet. Szerencsére a Stúdió 68 Reklámajándék Kft. tavaly jól vizsgázott, mi is az ő szemükben, így az együttműködés, idén is folytatódott a VI. Marketing Fesztiválon.

Egyszemélyes vállalkozásként indult Plicher Zoltán cége. Volt kapcsolódási pontja, egy hasonló tevékenységű cégnél dolgozott, de önálló vállalkozásra vágyott, hogy megvalósíthassa céljait. A kőbe vésett cél, amit kitűzött, az volt, hogy egyetlen egy ügyfelet sem hozhat el onnan. Ez volt az ő mércéje, amire nagyon büszke.

4 gyermek édesapjaként, református presbiterként (a gyülekezet összes ügyeinek kezelésében segít, ez egy komoly szolgálat), a tisztelet és a becsület nagyon fontos számára. Hallgatva a szavait, mindig ilyen partnereket kívánok magamnak és ügyfeleimnek.

A cég alapítása és a vallási megtérése egy időre tehető, mely 2001-ben történt. Ahogy ő mondja: „Fél napot Bibliát olvasott és fél napot, Budapest Piacot”. Az akkori Budapest Piac és ahhoz hasonló újságokból kezdte az ügyfélkörét bővíteni. Lakása volt az iroda és – emlékszik sokszor érzelemdúsan – egy hallókészülékes cég volt az első ügyfele. Egy zacskót kellett nekik legyártani és megkérdezték, hogy tudna-e bögrét és tollat is?

Az értékesítő- és partnerszerző telefonálások során megismerkedett egy konferencia szervezővel és egy 11 000 db-os rendelés esett be váratlanul, amelynek bevételéből már az első irodabérletre és pick-up autóra is futotta. Ez a hirtelen lépcső, az első évben volt. Azóta is próbál tervszerűen gazdálkodni és a nyereségeket a cég fejlődésére fordítani.

Korábban e-mail, telefon és a személyes kapcsolatépítés volt a marketingpalettája. Ugyan nyitottak és közelednek a közösségi média (Facebook, Instagram, Linkedin) felé, de a mai napig a személyes találkozások erejében hisz. A szlogenük: „Mások örömére” és ezt komolyan is veszi.

Jelenleg heten dolgoznak bejelentett munkaviszonnyal, de mivel fejlődésben vannak, idén és a jövő évben is szeretnének új munkatársakkal bővülni. Amikor rákérdezek: „Honnan az ügyfelek?”, azt a választ kapom, hogy leginkább személyes ajánlás útján jönnek a vásárlók. Zoltán hisz abban is, hogy ott kell lenniük a vásárlók tudatában, a katalógust személyesen adják át, nem postán küldik ki, mint a legtöbb cég. Néhány rendezvényen megjelennek, amelyek kiemeltek és szakmailag fontosnak tartanak, mégis egyúttal hiányolja a nagy szakmai rendezvényeket. Olyan rendezvényekre mennek, ahol az üzletembereket és döntéshozókat tudják megszólítani.

Amikor megkérdezem, hogy voltak-e nehézségek a cég életében, ő sem (ahogy egyik korábbi interjúpartnerem sem) marad szótlan. Ahogy mondja: A cég indulását a tőke nehezítette, komoly tőke nem állt rendelkezésre, amellyel robbanásszerűen piacra léphetett volna, így maradt a lépésről lépésre módszer.

Aztán egy másik nehézségre emlékszik vissza: ez a 2010-es évek válsága volt, ami begyűrűzött az ő piacukra is. De ahogy mondja, „a mélypont, sosem a végpont.”

De ez már a múlt. Ma már ennél a cégnél teljesen természetes, hogy az alkalmazottak 100%-os bruttó bér bejelentéssel dolgoznak. A siker igazolta ezt a fajta menedzsmentet: Abban az évben 50%-al nőtt a forgalmuk.

Amikor a nagy pillanatairól kérdezem, kicsit máshogy közelíti meg a választ: „A nagy pillanatok számomra mindig azok, amikor egy ügyfél elégedett a munkánkkal és magától tér vissza. Például egy kereskedelmi bank, aki 30 cég közül, harmadjára választott minket, vagy egy nagy telekommunikációs cég, ahol nagy verseny volt ki nyerje a tendert, de végül minket választottak másodmagunkkal.” Mivel sportszerető is, így büszkén meséli azt is, hogy 8 éven keresztül a Fradi Shop beszállítója volt (260 féle termékkel) – azóta is fontos a sport, mint célpiac. (az interjút követően derült ki, hogy Zoltán, karitatív tevékenysége kapcsán, Széchenyi István Közügyekért díjban részesült. Sosem kereste a lehetőséget, de most nagyon hálás, hogy ezt az elismerést megkaphatta, olyanok társaságában, mint pl. Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós. )

A cégről beszél és a víziókról. Azt mondja, a Stúdió 68 egy teljes körű szolgáltatást kínál Partnereinek. Nem csak az ügyfeleik fontosak, hanem az ügyfeleik ügyfelei és az ügyfeleik partnerei. Nem hisznek a tonna számra Kínából vásárolt reklámajándékok terjesztésében, a minőség mindig is elsődleges számukra. Fontosnak tartják továbbá, – éppen ezért külön üzletáguk van rá -, a környezettudatos termékek forgalmazását és bevezetését a promóciós piacra. Fogadtatása még nem a kellő szinten van, mert a többi reklámajándékhoz képest drágább és elég ár-érzékeny ez a piac. Azonban az édesség üzletág, egyre inkább kezd beérni, mivel kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból készült édességeket forgalmaznak, amit egyedi csomagolásban kínálnak palettájukon.

Több mint 100 beszállítójuk van, így „egykapus” módon tudják kiszolgálni az ügyfelüket. Távolkeleti, török, európai beszállítókkal van kapcsolatuk és a legkülönbözőbb igényeket tudják kielégíteni. „Soha nem akartam cikkszám-értékesítő lenni!” – mondja a cégvezető.

Végezetül visszakanyarodik a „közösséghez”, mint gondolathoz. Zoltán kétség kívül az az ember, akinek ez nagyon fontos. Azt meséli, hogy semmilyen kommunikáció nincs a reklámajándékos cégek között és ezt sajnálja. Úgy gondolja, jót tenne ugyanis a piacnak, és a reklámajándékos – promóciós cégeknek. „Mindenki mindenkinek a farkasa, amit rossznak tartok, mert egy egészséges versenyhelyzetet nem veszélyeztetne egy szakmai párbeszéd.” – vallja.

A piaci helyzetről kérdezem még utoljára. „A torta egyre kisebb”, az évvégi ajándékozás átalakul – ez egy trend. A megajándékozott cég dolgozói sokkal szívesebben – fájó szívvel, de megértéssel kell kimondanunk –fogadnak el egy utalványt vagy prémiumot, mint egy bögrét.

De az élet megy tovább, Plicher Zoltán stratégiája egyelőre bevált: emberiség, őszinteség, tisztelet. Üzletileg pedig nyitja a további frontokat, keresi az új lehetőségeket, pl. az „enajandekom.hu”-t, ami a lakossági ajándékozás üzletága náluk, a szlogen is meg van hozzá: „Az én ajándékom a Te ajándékod.”

Bátor szívvel ajánlom őket mindenkinek!