A leggazdagabb magyarok: Varga Mihály

A KÉSZ Holding 59 esztendős alapító-tulajdonosának, Varga Mihálynak vagyonát 20 milliárd forintra becsülik.

A KÉSZ jogelődjét, a Komplex Gmk-t 1982-ben hozta létre. A cégcsoport több mint 3000 embert alkalmaz, tavaly 100 milliárd forintos bevételre tett szert, 4 milliárdos eredménnyel. Év elejétől átadta az operatív vezetést a bizalmi munkatársainak, így már csak alapítóként, illetve felügyelőbizottsági elnökként részese cégének.

Jövőjét támogató szerepkörben képzeli el, stratégiai tervezés és jövőképalkotás segítségével, mintegy inkubátorként pozicionálva magát az újító elgondolások realizálásában. Stabil hazai jelenlétük mellett szerepvállalásuk kiterjed több mint 30 nyugat- és kelet európai országra. A legnagyobb fejlesztésük a közel 1,5 milliárdos beruházással létrehozott KÉSZ Ipari Gyártó Kft. Plat4M névre hallgató új gyártócsarnokának átadása volt. Legfontosabb értékük/jelmondatuk: „A tudásra építünk!”

Nevéhez köthető a ferihegyi repülőtér rekonstrukciója, valamint új csarnokának felépítése, a Kossuth Lajos tér és a Széll Kálmán tér felújítása, továbbá a tiszalöki börtön megépítése/üzemeltetése. Kiemelt figyelmet szentelnek a mérnök- és szakemberképzésre. A soron következő tanévben megnyitják a Gál Ferenc Főiskolával való együttműködés keretén belül a szegedi, építőipari szakmákat oktató szakközépiskolájukat/szakgimnáziumukat.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 52. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 50. hely. A cikk frissítve: 2018. július 3.