A leggazdagabb magyarok: Mészáros Lőrinc

Az üzletemberként és nagyvállalkozóként dolgozó, 52 éves, háromgyermekes Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégek manapság több, mint 20 ezer munkavállalót foglalkoztatnak hazánkban, beleértve a mezőgazdaságot, az ipari- és energiaszektort, a médiát, a turizmust, illetve a pénz-, tőke- és ingatlanpiacot.

Az 1991 óta aktív vállalkozó vagyonát 280 milliárd forintra becsülik: első vállalkozását szülőfalujában, a Fejér megyében található Felcsúton alapította (ahol 2018 áprilisáig polgármester is volt), melynek települési gázhálózat építés volt a profilja. Céges árbevételei először 10 évvel ezelőtt haladták meg az 1 milliárd forintot. Négy nagyvállalata a Budapesti Értéktőzsdén is jelen van (Opus Global, Konzum, Appennin Holding, CIG Pannónia), kisebb vállalkozásai pedig egy méretes holdingvállalatba tömörülnek.

Az utóbbi időben a Konzum-Opus-csoport a blue chipekhez hasonlítható forgalmat produkált, új erőt adva a fővárosi kereskedelemnek. A Konzum mintegy összes árbevétele a Hunguest-szállodaláncnak köszönhető. A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 68 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel, valamint 40,8 milliárd forintnyi saját tőkével tudta maga mögött a tavalyi esztendőt. A csoport portfóliójába tartoznak a pénz- és tőkepiacot, az idegenforgalmat, az ingatlanhasznosítást, továbbá a vagyonkezelést érintő társaságok.

Az elhivatott lokálpatrióta

Az üzletember a közelmúltban hagyott fel a városvezetői teendőkkel, elhivatott lokálpatrióta: alapítványai által régóta folyamatos támogatásban részesíti a Vál-völgyi lakosokat, beleértve a helyi diákok ösztöndíjban való részesítését és a visszatérítést nem igénylő otthonteremtési célú pénzráfordításokat. Bő egy évtizede lelkes támogatója a felcsúti labdarúgásnak: 14 évvel ezelőtt ott jött létre Magyarország első számú labdarúgóutánpótlás-nevelő létesítménye, amelyet 2006-ban Puskás Ferenc után neveztek el. Az Orbán Viktor által létrehozott Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány tartja fenn, amelynek kuratóriumi elnöke a nagyvállalkozó.

A 100 leggazdagabb magyar 2018: 2. hely. Top 101 A legbefolyásosabbak – Magyarország vezető üzleti döntéshozói 2018: 2. hely. A cikk frissítve: 2018. június 27.